Způsob přípravy: vrstvu čerstvých rostlin zasypeme krystalovým cukrem a dále střídáme vrstvy cukru a rostliny. Poslední vrstvou by měl být cukr a podle mých zkušeností to funguje lépe, když to trochu natlačíme. Sklenici uzavřeme a uložíme na teplé místo dokud se cukr nerozpustí (J.A.Zentrich uvádí na dobu 6 týdnů). Pozor, hlídat, aby nezplesnivěl! Hodí se pro rostliny s vyšším obsahem vody (např. podběl), rostliny s nižším obsahem vody rády kvasí (např. mateřídouška), pro ně je pak vhodnější poslední způsob, který níže uvádím.
Příklad jednoduché přípravy domácího sirupu
Smícháme 8 dílů cukru s 5 díly vody, uvaříme sirup. Do něj pak přidáme bylinnou tinkturu v poměru jeden díl tinktury, pět dílů sirupu.
Obecná příprava domácího sirupu
Popencový sirup
Další použití popence břečťanovitého:
Připravujeme nálev nebo také odvar, který působí silněji (ze 2 g sušené nati). Používá se také ve formě balzámu nebo tinktury (20-25 kapek). Na kloktání a zevní použití se připravuje silnější odvar. Na křečové žíly se používá mast (hrst popence na 250 g sádla, příprava masti viz článek Lékové formy 2.). Při bronchitidě a podpůrně při astmatu se používá popencový sirup.
Sedmikráskový sirup
Pampeliškový sirup
Akátový sirup
Z cibule na kašel
V ½ litru vody rozmícháme 3 polévkové lžíce cukru a uvedeme do varu. Necháme vychladnout a přidáme cibuli. Třikrát až pětkrát denně užíváme 1 až 2 polévkové lžíce jako mírnící prostředek proti nachlazení.
Použitá literatura :
Johannes Gottfried Mayer, Berhard Uehleke, páter Kilian Saum: Bylinky z klášterní lékárny, str. 44
Sirup z puškvorce
Puškvorec lékařský, který má silné povzbuzující účinky, zlepšuje látkovou výměnu, podporuje činnost jater, žlučníku, žaludku a sleziny, podporuje vylučování toxických látek z těla, vhodný je i při nadýmání a průjmech.
Bezinkový sirup
Bezinkové květy ostříháme, z citronu vymačkáme šťávu. Převaříme si vodu a necháme vychladnout. Květy s citrónovou šťávou vložíme do čtyřlitrové sklenice a dolijeme studenou převařenou vodou. Necháme odstát do druhého dne. Odstátou vodu přecedíme přes plátno a do připravené tekutiny dáme všechen cukr. Zahřejeme na maximální teplotu 80°C a plníme do sklenic.
Mateřídouškový sirup
Sirup z růží podle Mathiolliho
Lze vyrábět z růží, které rostou na našich zahrádkách. Vezměte nové, čerstvé nebo plavé růže, které zbavíte stopek a semene v množství 4 liber (1 libra ´514 g), lístky se vloží do nepoužitého polévaného hrnce nebo do cínové nádoby, nalije se na ně 15 žejdlíků vody (1 žejdlík - 0,34 l vody), dobře přikryjte a nechte stát den a noc. Druhý den ráno procedíte tekutinu přes tenkou tkaninu a růže zhruba vylisujete, získanou vodu přiveďte do varu, pak vezměte stejné množství nových růží, dejte do stejné nádoby, polijte je uvedenou vřelou vodou a nechte stát de a noc. To se opakuje desetkrát i více, pokud chcete mít sirup silnější. Po posledním přecezení nechte růžovou vodu stát tři až čtyři dny, až se usadí na dně kal, opatrně se slije čerstvá tekutina a přidá se na každé dva žejdlíky každé této tekutiny 1 libra bílého cukru, svařte dohromady za stálého sbírání pěny až do zhoustnutí. Sirup pak nalijeme do čerstvé nádoby. Sirup se používá při horečkách,hasí žízeň, používá si při zánětu ledvin, vyhání choleru.